World Mill Tech Fuar bereketi: 20 milyon dolarlık makine satıldı
25.04.2018Tüyap Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. ile Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği’nin (DESMÜD) büyük iş birliği ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR), Uluslararası Hububat Bilimi ve Teknolojisi Birliği (ICC) desteği ile Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Dünya Değirmen Makineleri Teknolojileri ve Yan Sanayi Fuarı' (World Mill Tech) tamamlandı. TÜYAP’ta 4 salon 30 bin metrekarelik alanda düzenlenen, 16 ülkeden 190 marka ve 127 firmanın yer aldığı fuarda; Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ziyaretçilerle birlikte toplam 6 bin 19 kişi sektördeki son teknolojik ürünleri inceleme ve iş anlaşması yapma fırsatı buldu. Cezayir, Tanzanya, Mısır, Irak, Ürdün, Libya, Lübnan, Özbekistan, Etiyopya, Kazakistan, Makedonya, Filistin, Romanya, Hindistan, Pakistan, Umman, Moğolistan, Suudi Arabistan ve Ukrayna başta olmak üzere 68 ülkeden ziyaretçi ağırlandı. Fuarın en mutluluk veren yanlarından biri de Türk makinelerine olan ilginin satışa dönüşmesi oldu. 27 ülkeye 600’den fazla makine satıldı ve karşılığında 20 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleşti.Ar-Ge’ye destek sözü
Fuarın açılış konuşmasında Ar-Ge Reform Paketi ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’ni son dönemde güçlendirdiklerini anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, “Bir işletme Ar-Ge merkezi oluşturmak istiyorsa destek ve teşviklerimiz var. Bu merkezlerde görev alacak akademisyen ve öğrencileri de destekliyoruz. 184 tane işletmeci var değirmen sektöründe. Buradan sesleniyorum, eğer Ar-Ge merkeziniz yoksa bakanlık olarak emrinizdeyiz. Böylece nitelikli üretim sağlayabilir ve şu an 12.5 dolar olan ihracat değerini yükseltecek orijinal ürünler üretebilirsiniz” diye konuştu.
2018’de yüzde 50 büyüme
Değirmen makineleri sektörü olarak mevcut üretim kapasitesinin yüzde 95’inin ihracata yönelik olduğunu ve ortalama ihracat kilogram bedelinin 1.5 dolardan 12.5 dolar seviyelerine çıkarıldığını söyleyen DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu da 2018 ve 2019 yıllarında 120 milyon dolarlık bir yatırım planları olduğunu açıkladı. “Bu yatırım ile ihracat kilogram bedelini 18-20 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2018 yılında yüzde 50, 2019 yılında da en az yüzde 40 büyüme hedefimiz var” açıklamasını yaptı.
TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye’de ilk kez düzenledikleri fuarda yabancı birlik ve derneklerden de büyük destekler gördüklerini belirterek, “Ukrayna Değirmenciler Birliği, Romanya Un Değirmencileri ve Fırıncılık Endüstrileri Birliği, Kazakistan Ekmek ve Değirmencilik Derneği, Mısır Değirmencilik Derneği, Özbekistan Ekmek ve Değirmencilik Derneği ile Fas Ulusal Değirmencilik Federasyonu gibi yurt dışındaki birlik ve derneklere destekleri için teşekkür ederiz” dedi.
TÜYAP Hakkında: Türkiye’de fuarcılık sektörü 1979 yılında, TÜYAP ile birlikte düzenli bir ticari faaliyet olarak ülkenin gündemine girdi. TÜYAP, kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde bin 618 ve yurt dışında 38 ülkede 177 fuar düzenledi. 123 ülkeden 302 bin 436 katılımcı kuruluşa, 200 ülkeden 55 milyon 722 bin 878 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşudur. TÜYAP Grubu 700 çalışanı ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 6 fuar merkezi, Türkiye geneli 14 ofisi ve 6 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları hazırlamaktadır.
CitiPR Derya Dursun
0539 681 20 91
deryadursun@citipr.com
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN