Türkiye Halı Sektörünü Dünya İle Buluşturan Gaziantep Halı Fuarı Kapılarını Açtı!
Türkiye'nin halı imalatının kalbi Gaziantep, Gaziantep Halı Fuarı ile dünya halı sektörü profesyonellerini ağırlamaya başladı. 28-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) sektörün güçlü markalarını ve uluslararası alıcıları bir araya getiren fuar, ilk günden yoğun ilgi gördü.Ülkemizdeki halı sektörünün lokomotifi Gaziantep, Türkiye’nin halı üretimindeki gücünü ve çeşitliliğini dünyaya tanıtmak için düzenlenen Gaziantep Halı Fuarı'na ev sahipliği yapıyor. Tüyap Fuarcılık Grubu, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Halıcılar Odası iş birliği ve Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) destekleri ile hazırlanan Gaziantep Halı Fuarı sektörün güçlü markalarını ve uluslararası alıcıları bir araya getirerek, sektörün gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor.
Fuar daha ilk günden büyük ilgi gördü
Fuar kapılarını açtığı 28 Mayıs’ta halı sektörüne dair meraklı ve iş bağlantısı kurmak isteyen ziyaretçilerle dolup taştı. Fuarda yerli ve yabancı katılımcılar, ağırlıklı olarak makine yapımı halılar, seccadeler, paspaslar ve kilimlere uzanan bir yelpazede ürünlerini sergiliyor. Fuar kapsamında ayrıca tekstil zemin kaplamaları, lifler, iplikler, tekstil makine ve aksesuarları da yer alıyor. 2 salon 25 bin metrekare alanda düzenlenen fuara 10 ülkeden 150 firma ve firma temsilciliği katılıyor.
Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Halı sektörünün en önemli etkinliklerinden birini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu yıl fuarımıza, 80 ülkeden kayıt yaptıran ziyaretçilerle birlikte, Orta Doğu, Avrupa, Afrika ve Amerika gibi bölgelerden katılımcılar da yoğun ilgi gösteriyor. Ayrıca, fuarımızda 200'ün üzerinde alım heyeti bulunuyor. Bu heyetler arasında Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Ürdün, Irak, Cezayir, Lübnan, Libya, Suudi Arabistan, Tunus, Mısır ve Moritanya gibi ülkelerden gelen alım heyetleri de yer alıyor. Bu değerli katılımcıların fuarımıza olan ilgisi, Gaziantep'in halıcılık sektöründeki önemini ve uluslararası alanda kazandığı itibarı bir kez daha kanıtlıyor. Fuar boyunca yapılacak olan görüşmeler, anlaşmalar ve iş birlikleri, hem katılımcı firmalarımız hem de sektörümüz için büyük fırsatlar yaratacaktır. Fuarımızın, hepimiz için verimli ve başarılı geçmesini temenni ediyorum. Bu vesileyle, fuarımızın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, siz değerli katılımcılarımıza ve misafirlerimize saygılarımı sunuyorum” dedi.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise yaptığı açılış konuşmasında Gaziantep’in, sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de halıcılıkta marka haline gelmiş bir şehir olduğunu belirtti. Yıldırım, “Tarihi İpek Yolu'nun önemli duraklarından biri olan şehrimiz, yüzyıllardır ticaretin ve zanaatın merkezi olmuştur. TOBB Sanayi Veri Tabanı verilerine göre, ülkemizde parça makine halısı üretim kapasitesi yıllık 430 milyon metrekare. Bunun yüzde 75’i yani yaklaşık 322 milyon metrekarelik üretim kapasitesi Gaziantep’te. Türkiye halı ihracatının ise yüzde 83’ünü, dünya ihracatının ise yüzde 34’ünü gerçekleştiriyor. Kısacası şehrimizde yüzlerce tezgâhta, milyonlarca metrekare halı dokunuyor ve 30 binden fazla kişiye istihdam sağlayan dev bir sektör var. Veriler gösteriyor ki, halı Gaziantep sanayisinin en güçlü kası, biliyorsunuz vücudumuzdaki bir kası güçlü tutmak için onu çalıştırmamız, doğru beslemememiz gerek. Dolayısıyla şehirde düzenlenen her sektörel fuar turizm sektörünün canlanmasına ve yerel esnafımıza da katkı. Fuarımız, yerel ekonomimize sağladığı katkılarla birlikte, Gaziantep'in kültürel ve turistik değerlerinin de tanıtılmasına olanak tanıyor. Gaziantep Halı Fuarı’nda stantları ile yer alan yerli ve yabancı katılımcı firmalarımıza, ziyaretçilere, emeği geçenlere ve tüm destek verenlere teşekkür ediyor ve fuarımızın hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Fuar, yeni iş fırsatlarına kapı açıyor
Halı sektörünün Türkiye'nin dünya genelindeki ticaret hacmini 17,2 milyar dolara taşıdığı ve 117 ülkeye yaklaşık 3 milyar dolarlık halı ihracatı gerçekleştirdiği göz önüne alındığında, Gaziantep Halı Fuarı sektördeki firmalar için önemli bir platform oluşturuyor. Gaziantep dünya halı imalatında en çok halı üretimi gerçekleşen bölge konumunda. Bu bağlamda fuar, firmaların iş bağlantılarını güçlendirmesi ve yeni iş fırsatları yakalaması için ideal bir ortam sunuyor.
Gaziantep Halı Fuarı, 28-30 Mayıs 2024 tarihlerinde 10.00-18.00, 31 Mayıs 2024 tarihinde ise 10.00 -17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Tüyap Hakkında:
Tüyap, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Bülent Ünal tarafından kuruldu. Bugüne kadar Türkiye’de fuarcılığın gelişimine öncülük ederek, 44 yılda yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda fuar gerçekleştirdi. Bu fuarlarda, birçok ülkeden 350 binin üzerinde firmaya hizmet verdi ve 70 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı. Yurt içinde sahip olduğu ve işlettiği 5 fuar merkezi ve 6 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiren Tüyap, profesyonellerden oluşan kadrosu ile 100’ü aşkın meslek örgütü ile de uzun vadeli iş birlikleri yapıyor. Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını gerçekleştiren Tüyap, halen yılda ortalama 10 yurt dışı fuara Türk milli katılımı organize ediyor. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, dijital olanaklarını da seferber ederek hibrit fuarlar düzenlemeyi sürdürüyor.
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN